Elintapa­ohjauksen vaikuttavuuden arviointi Hyviön avulla

Tyypin 2 diabetesta sairastaa Eloisan (ent. ESSOTE) alueella noin 30 000 ihmistä. Elintapaohjauksen tavoitteena on parantaa seurantaa sekä ohjausta ja saada aikaan kustannussäästöjä.

Hyviöllä kerätyn tiedon avulla on voitu kehittää paremmin toimiva palvelu, joka madaltaa tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä Etelä-Savon alueella.

Elintapa­ohjauksen vaikuttavuuden arviointi Hyviön avulla

Palvelun sisältö määritelty selkeästi

Eloisan elintapaohjaus on maksuton palvelu, jossa jokaiselle asiakkaalle laaditaan oma henkilökohtainen suunnitelma kohti parempia elintapoja.

Keskeiset teemat ovat liikkumisen määrän ja laadun lisääminen, ravitsemus sekä unen lääkkeetön hoito.

Ohjaus on henkilökohtaista, prosessimaista neuvontaa ja tukea kohti parempaa ja terveellisempää elämää. Elintapaohjaus on tarkoitettu erityisesti 18–65-vuotiaille tyypin 2 diabeteksen riskitason asiakkaille ja jotka omaavat painoindeksin (BMI) 30 tai enemmän.

Asiakas osallistuu toimintaan vapaaehtoisesti ja omalla vastuulla. Elintapaohjaus kestää vähintään 6 kk tai 12 kk. Lisäksi Eloisalla järjestetään ryhmämuotoista elintapaohjausta seniori-ikäisille. Sisältö noudattelee samoja teemoja kuin työikäistenkin palvelussa.

“Haluamme tuottaa vaikuttavaa elintapaohjausta ja kehittyä. Hyviön avulla mitataan Essoten (nyk. Eloisa) elintapaohjauksen toiminnan vaikuttavuutta ja vaikutusta. Hyviö on siihen ketterä työkalu.”

Vaikutusten osoittaminen on helppoa

HUOM!
Eloisa on kerännyt Hyviön avulla dataa kesästä 2020 saakka.
Tällä sivulla esitetyt tulokset ovat arvioita.
Sivu ei toistaiseksi sisällä aitoa kerättyä dataa.

Tyypin 2 diabeteksen riskipisteet laskivat ja pitkä sokeri palautui lähelle normaalitasoa. 

Elintapaohjauksen voidaan osoittaa olevan selkeästi toimiva sekä yhteiskunnan kuluja laskeva palvelu.

Vaikuttavuusmittauksen jälkeen tiedetään ovatko positiiviset muutokset pitkäaikaisia.

No Data Found

Tutustu lisää Eloisan (ent. ESSOTE) elintapaohjaukseen osoitteessa https://www.apu.fi/artikkelit /painonpudotus-vei-kivut-essoten-elintapavalmennus